Woensdag 5 februari verschijningsdag Sri Advaita Acarya.

Woensdag 5 februari is de verschijningsdag van Sri Advaita Acarya.

jaya jaya advaita isvara avatara
krsna avatari kaila jagat-nistara

“All glories to Advaita Prabhu, the incarnation of the Supreme Personality of Godhead.
He induced Krsna to descend and thus delivered the entire world.”

[Cc Antya 8.4]

Advaita AcaryaSri Advaita Acarya maakt deel uit van de Panca Tattva, hij is een eeuwige metgezel van Heer Caitanya Mahaprabhu. Hij is Sadasiva. Hij is niet verschillend van Vishnu-tattva en daarom is zijn naam ‘Advaita’ wat ‘niet verschillend’ betekent. Hij is ook een vooraanstaande acarya (leraar en persoonlijk voorbeeld) van het prediken van de heerlijkheden van de Heilige Naam en het geven van prema-bhakti (zuivere liefde voor Krishna) daarbij, en daarom is zijn naam ‘Acarya’.

Het was de elfde dag, een heldere nacht, van de maand Magh, de grote oceaan liep over van extase, aangetrokken tot de maan van Advaita. Advaita verscheen uit de schoot van Sri Nabhadevi, zoals een maan die verschijnt in een herfst lucht. Zijn vader Sri Kuvera pandit, in grote vreugde, gaf veel cadeau’s in liefdadigheid aan de brahmana’s. Snel benaderde hij de kraamkamer om zijn nieuw geboren zoon te zien. Toen begon zijn eigen gezicht te schijnen, reflecterend op het maanachtige gezicht van zijn zoon. De inwoners van Nabagram kwamen aangerend om het kind te zien. Iedereen zei dat ze nog nooit zo’n mooie baby hadden gezien. Wat moet de vader veel voorspoedige activiteiten hebben verricht om zo’ n juweel van een zoon te krijgen en dat op hoge leeftijd. Het kind werd Mangal genoemd en een andere naam was Kamalaksa. Advaita Acarya is een gecombineerde incarnatie van Maha Vishnu en Sadai Siva (die in Gokula verblijft). Zijn twee wederhelfden waren Sita en Sri, twee verschijningsvormen van Yoga Maya.

Advaita Acharya had gevraagd aan Heer Caitanya Mahaprabhu, om neer te dalen op deze aarde om deel te nemen aan Zijn Sankirtan yagya (boetedoening) – het chanten van de Heilige Namen Hare Krishna, en liefde voor God te delen met alle gevallen zielen. Met zijn ogen vol tranen, offerde hij wierook, ghee lampen, bloemen, sandelhoutpasta en wat voedsel. Na het offeren van verschillende gebeden, verkondigde hij luid de heerlijkheden van de Heer: ‘Alle eer aan de Heer en instandhouder van het universum, de Heer van alles wat leeft! Alle eer aan Gaura Candra, de oceaan van genade! Alle eer aan de meest vrijgevige incarnatie Sri Caitanya Mahaprabhu, wiens vorm al betoverend is! Alle eer aan Hij die gedecoreerd is met de sieraden van Sri Vatsa en Kaustubha! Alle eer aan Hij die de Hare Krishna Maha mantra heeft geopenbaard! Alle eer aan Hij die geniet van het spel en vermaak van het aanvaarden van toewijding aan Hem! Alle eer aan Mahaprabhu die rust op het bed van Ananta Sesa! Alle eer aan de toevluchtsoord van alle levende wezens!’ [C.B.Mad. 6.116]

Bron: gaudiyahistory.com/advaita-acarya

Sri Advaita Acarya ki jaya!

One Response to Woensdag 5 februari verschijningsdag Sri Advaita Acarya.

  1. Ananda Jita das 5 februari 2014 at 12:36 #

    Sri Advaita Acarya Prabhu ki jaya! Sitanatha, de echtgenoot van Sita-devi, ki jaya!

Geef een reactie